Měníme předměty
na výjimečné dárky
Chci nabídku

Budování týmového ducha v době digitální.

Zverejnený

Víte, co je nejcennější komoditou každé firmy? Ne, není to produkt nebo služba. Jsou to její zaměstnanci. Právě ti dokáží přeměnit produkt nebo službu na obrat a zisk. Proto firmy investují čas i peníze na to, aby se zaměstnanci cítili ve firmě co nejlépe a nejzdravější, protože jen šťastný a zdravý zaměstnanec je produktivní zaměstnanec.

Poslechněte si náš podcast na téma digitální teambuilding

Na HR odděleních firem, náboroví pracovníci často poslouchají na pohovoru na svůj dotaz o tom, proč dali výpověď v předchozím zaměstnání, odpověď "Nebyl dobrý kolektiv". Právě kolektiv, nebo modernější - tým, bývá jazýčkem na vahách, zda v současném zaměstnání zůstat, nebo se podívat po něčem jiném. Jako, ale udržet dobré vztahy v dnešní době, kdy se díky homeoffice vlastně ani nesetkáváme?

 

Centrem každé firmy, která má alespoň 10 zaměstnanců v kanceláři je kuchyňka. Ráno se tam vystřídají skoro všichni a dají si základní info o tom, kdo má kolik práce, kdo vůbec v práci je, na čem kdo právě pracuje. Na první pohled to tak nemusí vypadat, ale je to opravdu důležitý uzel zdravě fungující firmy. Nám se před pár týdny pokazil kávovar a ty tři dny bez něj bylo opravdu o dost více stresů. Pokud mi nevěříte, tak si udělejte vlastní sociální experiment a odneste z firmy kávovar :)

Jak udržet kontakt a dobré vztahy mezi zaměstnanci, když se už v kuchyňce nesetkáváme a máme homeoffice?

 

Virtuální kafíčko

Stanovte si, že jeden z pracovních dnů začnete společnou kávou, například přes Zoom nebo Skype. Neřešte pracovní záležitosti, jen si dejte v klidu společnou ranní kávičku. Vyložte si nohy na stůl a na tu půl hodinu, nebo hodinu buďte trochu neformální. V současné době kovidové určitě najdete společná témata. Pamatujte, že ne každý má dům plný dětí a někteří lidé potřebují sociální kontakt, který se jim momentálně nedostává v dostatečné míře. Pokud stihnete v časovém limitu více káv, alespoň budete pořádně nastartování na pracovní úkoly :)

Pocitu spřízněnosti s firmou určitě pomůže, pokud budou mít zaměstnanci pohár na kávu s logem firmy. Výběr je široký :)

 

Porady s tématem navíc

Určitě máte i vy pravidelné porady. Účetní, marketingové, finanční, strategické, ... Co tak si je trochu ozvláštnit? Hlavně ženám chybí, že se nemají důvod vyfintit se, namalovat, dát si na sebe hezké šaty, nebo kostýmek. Alespoň jednou měsíčně si dejte téma, kde budete nuceni obléknout se, nebo přímo až vyfintit se. Jednoduše, dát si záležet na svém vzhledu více, než obvykle. Společné téma vymyslí vždy někdo jiný z týmu a ostatní se tomu budou snažit přizpůsobit. Fantazii se meze nekladou a témata mohou být od jednorožců, přes Halloween, pláž, nebo i vážný dress code day, čili všichni povinně v oblecích a kostýmcích. Výběr je jen na vás a tom, co dovolí firemní kultura.

  

Společně strávený (online) čas

Pokud bychom neměli omezení ve shromažďování, tak bychom se setkávali během různých teambuildingů. Šli bychom si společně zasportovat, například na kole, zašli do kina, či na koncert, zahráli například na laser tag, nebo ponamáhali mozky v escape room. Různé aktivity pro teambuildingy jsem popsal například v blogu Tipy na teambuilding.

Cvičení

V rámci online společných aktivit si můžete zorganizovat společná cvičení. V naší nabídce najdete například fitness gumy, švihadla, posilovač břicha nebo i karimatku. Určitě máte mezi kolegy nebo kolegyněmi někoho, kdo je opravdu fit a online vás naučí jak správně cvičit s fitness gumou nebo vám ukáže pár správných cviků na záda na karimatce.

Zajímavé prezentace

Když už nemůžeme jít spolu do kina, či divadla, což tak připravit zajímavý program pro kolegy? Například prezentace z cestovatelských zážitků z dob predkoronových nebo prezentace o svém rodišti. Každý rád probere a odprezentuje region ze kterého pochází, ukáže jaké památky jsou ty nej a kam za sportem, turistkou nebo zážitky. Inspirujte se navzájem a poznávejte společně zákoutí naší malé země. Sdílená obrazovka ve videochatů zajistí, že prezentace se dostane ke každému připojenému.

Kvízy

Zkusili jste společné kvízy? Nainstalujte si například appku kahoot a vymyslete kvíz, který budou následně řešit členové týmu.

Společné hry

Pokud právě nemůžete hrát společně hru activity, tak může docela fajn posloužit i online hra skribbl. Je to jednoduché, dostanete slovo, snažíte se ho nakreslit a ostatní hádají. Může to být příjemně strávený čas společenskou hrou a alespoň se dozvíte, kdo ví jak kreslit myší na počítači :)

Vaření

Online vaření se dnes stává trendem. Můžete ho udělat spolu s renomovaným kuchařem, ale i vy sami. Připravíte suroviny pro celý tým, nebo jim pošlete seznam a následně v dohodnutý čas společně vaříte. Například dýňovou polévku, ten váš pravý guláš, nebo i něco exotičtější, jako jsou vietnamské jarní rolky. Určitě máte i vy v týmu náruživého kuchaře, který se rád podělí o své finty v kuchyni.

Další společné aktivity

Napadají mi i bizarnější společné aktivity jako je cvičení, či prezentace. Některé firmy kupují zaměstnancům covid testy, aby se mohli zaměstnanci přetestovat sami. Co tak udělat Kovid test video call? Uznávám je to bizar, ale dnešní doba také není kompletně normální.

 
 
 
Autor článku:

Vladimir Kmec

Online marketing manažér

Každý týden připravuje ve spolupráci s obchodníkmi zajímavý newsletter, nahrává podcasty, píše blogy a přemýšlí nad tím, jak posunout Sketch ještě dál v online světe. Má zkušenosti s PPC, grafikou, psaním, ale i s hudbou.

Vytvořit rychlou poptávku