Měníme předměty
na výjimečné dárky
Chci nabídku

Ražba

Zverejnený

Ražba pochází od kovorytců, kteří ji využívali na značení mincí a jiných drobných předmětů. Do 20. století se raznice vyráběly ručně, rytím do kovu. Ražba se realizuje pomocí raznice. Ty se vyrábějí CNC frézou nebo laserem. Jsou vyrobeny převážně z mosazi, dostupné jsou i z hořčíku, ale ty se snadno deformují. Raznici archivujeme proto ji stačí vyrobit jednou a ražení předmětů jen opakovat.

Postup potisku raznicí

Raznice se upevní do stroje a zahřeje na požadovanou teplotu okolo 100°C. Za pomoci tlaku a tepla se motiv raznice vyrazí do reklamního předmětu. Kromě klasické "ražby na slepo" kdy zůstane logo do povrchu vtlačené lze použít i barevné fólie. Při ražbě s fólií se raznice protlačí přes barevnou fólii na materiál. Na povrchu tak vznikne reliéf ve zlaté, stříbrné nebo jiné barvě.

Nejčastěji se tato technologie používá při ražbě kožených nebo koženkových předmětů jako diáře, peněženky, tašky, menu obaly, aktovky. Náročnější klienti tuto technologii využívají i na značení papírových listin nebo obálek.

Výhody

  • Dlouhotrvající potisk.
  • Reliéfní efekt.
  • Možnost ražby i při nerovných plochách.
  • Vyhotovenou raznici lze opakovaně používat dál.

Nevýhody

  • Omezená škála barevných fólií.
  • Výroba raznice je technologicky a ekonomicky náročnější.
  • Raznici lze použít pouze na vybrané materiály jako koženku, kůži, papír a jiné.

Ukázky prac realizovaných ražbou naleznete zde.

Ukázka průběhu ražby

Autor článku:

Jaroslav Ichnacak

Obchodní ředitel

Jaro je energický a velmi pracovitý člověk s velkým srdcem. Svůj obchodný potenciál a dlouholeté zkušenosti z call centra využívá v našem tímu od roku 2017. Popři práci sa věnuje herectví a svou schopností získat si lidi ocenuje mnoho klientů. Umí se domluvit anglicky a polsky.

Vytvořit rychlou poptávku