Měníme předměty
na výjimečné dárky
Chci nabídku

Kalendáře a diáře - naši nejlepší společníci!

Zverejnený

Kalendáře se využívaly již v dávných dobách. Jeden z nejznámějších je mayský kalendář, který dokonce prorokoval osud naší planety. Naše kalendáře a diáře se postarají o to, abyste nezapomněli na důležité setkání, návštěvu zubaře nebo narozeniny vašich blízkých.

{rgx:save:0}

Něco z historie

Slovo kalendář pochází od starolatinského slova Calendae, což v starořímské kalendáři znamenalo první den v měsíci. Později se toto slovo zdomácnělo a začalo se používat při každodenním životě. Zajímavostí je to, že kalendáře můžeme rozdělit na lunární (měsíční), solární (sluneční) nebo lunisolar (kombinované).

Určující jednotkou měsíčního kalendáře je synodický měsíc - období vázané na oběh našeho přirozeného satelitu Měsíce kolem Země. Jeden lunární rok má 354 dní a rozdíl mezi dobou oběhu Země kolem Slunce je přibližně 11,25 dne což znamená, že má 365,25 dní. I proto je každý čtvrtý rok přestupný a máme tehdy 29. únor.

Sluneční kalendář je zase vázán na oběh Země kolem Slunce - tropický rok a lunisolar kalendáře mají až dvě určující jednotky a to synodický měsíc a tropický rok.

V našich končinách se používá gregoriánský kalendář, který vznikl z římského. Prošel si několika významnými etapami své existence a legenda říká, že pochází od zakladatele Říma, samotného Romula. Jiné příběhy zase říkají, že původní kalendář vznikl ještě dříve a pochází od starých severoitalských kmenů, které se zabývali zemědělstvím.

První starořímský kalendář měl jen 304 dní. Další reformace mu přidala dva měsíce a měl 355 dní. O pár století později Sosigenes použil zkušenosti z egyptského kalendáře a vytvořil sluneční kalendář, který 365,25 dní jak jej známe dnes.

Kalendáře byly pomůckou pro lidi v dávných dobách. V dnešní uspěchané době je však potřebujeme ještě víc než předtím. I vy máte pocit, že čas jde rychle? Je vědecky dokázáno, že čas jde rychle, když děláme každý den ty samé věci. Ráno se vzbudíme ve stejnou dobu, snídaně, práce, cesta, večerní sledování televize a spánek. Rutina za následek to, že čas běží velmi rychle.

Nejlepším způsobem jako čas "zastavit" je plánovat si věci dopředu. Tehdy se zaměstnáte jinými činnostmi a stihnete toho mnohem více. Plánujte, cestujte, odpočívejte a vymýšlejte stále nové věci, které si můžete jednoduše zapsat do kalendáře nebo diáře.

Kalendář nebo diář jako reklamní předmět

V naší nabídce najdete kalendáře, diáře i plánovače na aktuální rok za fantastické ceny. Vybrat si můžete z množství motivů a samozřejmě tam nesmí chybět ani logo vaší firmy nebo vlastní grafika. Reklama na kalendářích a diářích je skvělou volbou, pokud chcete aby zákazníci vaše logo vnímali 365 dní v roce!

Autor článku:

Jaroslav Ichnacak

Obchodní ředitel

Jaro je energický a velmi pracovitý člověk s velkým srdcem. Svůj obchodný potenciál a dlouholeté zkušenosti z call centra využívá v našem tímu od roku 2017. Popři práci sa věnuje herectví a svou schopností získat si lidi ocenuje mnoho klientů. Umí se domluvit anglicky a polsky.

Vytvořit rychlou poptávku