Měníme předměty
na výjimečné dárky
Chci nabídku

Víte jak efektivně strávit čas na homeoffice?

Zverejnený

Loni mnohých z nás postavil před novou pracovní zkušenost s názvem homeoffice. Jistě, hlavně ve firmách ve větších městech, byl homeoffice běžnou součástí pracovního času, ale nalijme si čistého vína, v mnoha případech to byl den volna navíc. S příchodem korona krize, karantén a omezení se rozšířila práce z domu na všechna odvětví, kde je to i jen trošku možné. Tentokrát si však už nikdo z nás nemůže dovolit zašívat se. Všichni jsme se museli naučit pracovat, i když nám šéf nedýchá na krk. Pokud stále hledáte prostor pro zlepšení své efektivity při práci z domu, inspirujte se některými pravidly, která je dobré dodržovat. Chci ještě poznamenat, že tyto rady nemůžete brát za absolutní, protože každý z nás má k dispozici jiné prostředí a podmínky. Bezdětný pár v třípokojovém bytě, což je můj případ, má přece jen jiné možnosti než 5 členná rodina se školou povinnými dětmi v brněnském bytě s jedním počítačem. Snažíme se sice všichni, ale veškerá ta práce, kterou odvádějí některé maminky a tatínkové je prostě daleko za mou představivostí. Vězte, že právě vám směřuji svůj neskonale obdiv a úctu.

Režim, ranní rutina

To je první a asi nejzásadnější věc, kterou si člověk musí nastavit. Jasně vymezit pracovní a volný čas. Samozřejmě, pokud chce člověk fungovat efektivně, musí si nastavit mysl hned od rána. Začíná to vstáváním v přesný čas. Někteří potřebují pořádný budík, ale pomáhá i ranní rutina. Najděte si něco, na co se ráno těšíte. Může to být například ranní káva. S manželkou jsme si hned na začátku krize koupili kvalitní kávovar a dosud to pokládáme za jednu z nejlepších investic v našich životech. Radost z kvalitní kávy může být ta vzpruha, která ráno dostane spolehlivě z postele i toho největšího spáče. Skvělou ranní rutinou se může stát ranní cvičení, nebo horká sprcha. Jednoduše najděte si ráno něco, co vás potěší a nastartuje. Naopak, po skončení práce se vypněte a ukliďte si stůl. Uděláte tím tečku za prací a vaše mysl může přepnout do domácího režimu.

Prostor na práci

Ne každý má možnost mít svůj vlastní pokoj, kde se zavře. Pokud tuto možnost máte, využijte ji. Zařiďte si svou kancelář, nebo alespoň pracovní stůl. Pokud máte na výběr, vyberte si místnost s dostatkem přirozeného světla, to pomáhá lepší pracovní efektivitě. Pokud nemáte zvláštní pokoj, může to být i kuchyně, ale pamatujte, měli byste si stůl přizpůsobit na práci. Nepracujte mezi hrncem s vývarem a košíkem s klobásami. Přinuťte svou hlavu, aby se přepnula do pracovního módu, pomocí vhodného prostředí.

Pokud ještě nemáte kancelářskou židli, tak si ji pořiďte. S bolavými kříži nemůžete být efektivní. Přepočítejte si, kolik momentálně měsíčně ušetříte na benzínu, nebo tramvajenku a rychle zjistíte, že investice do dobré židle se jednoduše vyplatí.

Nezapomeňte na pohyb

Kolikrát jste si už v kanceláři řekli, že by bylo super, pokud byste si nyní mohli trochu zacvičit, nebo se projít. Málokteré firmy poskytují zaměstnancům takové výhody, ale teď jste doma! I 20 minutová pauza v podobě cvičení může pomoci tomu, abyste strávili zbytek pracovní doby mnohem efektivněji. Kupte si například karimatku, švihadlo, nebo posilovací gumy. Mnoho lidí začalo loni cvičit, protože jak se říká, ve zdravém těle zdravý duch.

Komunikujte

To, že vám šéf nedýchá na krk může být oslobuzujíci ale i on potřebuje vědět, jak se vám daří s plněním úkolů. Pokud jste se zasekly, určitě využijte komunikační kanál, který máte dohodnutý a řešte problém spolu. Tlačení balvanu v podobě nesplněné úkoly ještě nikomu na pracovní pohodě nepřidalo. Váš nadřízený je tu na to, aby vám v kritických situacích uměl pomoci a nasměroval vás. Pokud toho není schopen, tak máte smůlu a zkuste se poradit s kolegovcami. Mimochodem i oni jsou ti správní, se kterými byste měli během pracovní doby komunikovat. V jednom z předchozích blogů jsme dokonce rozebírali jak budovat týmového ducha v době digitální a téma digitálních teambuildingů jsme rozebírali i v našem podcastu.

Sledujte si čas

Každá úloha by měla mít svůj časový fond. Vy jste odborníkem v oblasti ve které pracujete a měli byste tedy i vědět, který úkol vám zabere kolik času. Způsobů, jak si sledovat čas je v dnešní době nepočítaně a vy se tak můžete rozhodnout, které časoměřič je pro vás ten správný. Mohou vám stačit hodinky v počítači, nebo nějaký software, který pomáhá řidit úlohy. Někomu stačí nástěnné hodiny, jiný přivítá kancelářské stolní hodiny, například i takové se stojanem na pera, jiný nedá dopustit na všestranné smart hodinky. Mimochodem, loni jsme právě díky homeoffice zaznamenali zvýšenou poptávku po hodinkách. Klienti je dávají svým zaměstnancům, jako praktický doplněk ke práci z domu.

Zlepšení efektivity je proces

Nikdo učený z nebe nepadl a ani být maximálně efektivní nelze naučit po přečtení jednoho článku a aplikování všech rad. Je to dynamický proces a na jeho zdokonalení musíte neustále pracovat. Možná i díky reklamním předmětem v podobě hodin s potištěným logem se to vám, vašim kolegům nebo zaměstnancům podaří o trošku rychleji.

 

Autor článku:

Vladimir Kmec

Online marketing manažér

Každý týden připravuje ve spolupráci s obchodníkmi zajímavý newsletter, nahrává podcasty, píše blogy a přemýšlí nad tím, jak posunout Sketch ještě dál v online světe. Má zkušenosti s PPC, grafikou, psaním, ale i s hudbou.

Vytvořit rychlou poptávku