Měníme předměty
na výjimečné dárky
Chci nabídku

Sítotisk

Zverejnený

Historie sítotisku sahá do Číny, z které byla v roce 1929 přinesena do USA a vyvinutá dále. Do Evropy se dostala po druhé světové válce. Její použití bylo nejprve v průmyslové grafice. Později tuto techniku proslavili pop aktový umělci jako například Andy Warhol.

Sítotisk jako technologie potisku je grafická technika tisku s přímým potiskem přes síť (síto). Realizuje se jako rozmnožovací technika, založená na protlačování barvy přes otvory, vytvořené v site. Tato technologie potisku se nejvíce používá při potisku hladkých, rovných textilií, papírových tašek, igelitových tašek, stejně tak na obaly. Takto potištěný textil doporučujeme prát na 30°, nejlépe přetočený na ruby aby potisk vydržel co nejdéle.

Kromě klasické palety sólových barev, dokážeme sítotiskem potlačit i grafiku která obsahuje zlaté či stříbrné odstíny. Najdou se i náročnější klienti pro jejichž dokážeme vytvorit sítotiskem také:

  • Puff efekt - "napěňování" potištěné barvy, potisk získá plastický efekt.
  • Gliter efekt - příměsí glitry do barvy nebo samostatně tištěných glitrů na textil.
  • Fosforový efekt - potisk která ve tmě svítí.
  • Reflexní potisk - barvy potisku odrážejí světlo.
  • Různé typy fólií díky kterým se váš potisk stane jedinečným.

Výhody

  • Dlouhodobá trvanlivost barvy.
  • Výrazné a dlouhotrvající barvy.
  • Možnost potlačit kůži, textil i jiné materiály.
  • Možnost potlačit různé tloušťky materiálů.

Nevýhody

  • Náročná předtisková příprava, která se při menších počtech nevyplatí vyrobit
  • Není vhodná na bitmapovou grafiku nebo fotografie.

V sekci reference na našem webu najdete zrealizované práce sítotiskem.

      

Jak funguje sítotisk krok za krokem

  1. krok je vytvoření grafického návrhu. Grafický návrh je třeba vytvářet ve vektorech.
  2. krok je vytvoření filmu, kdy se vektorová grafika převede do 100% černé a vytvoří se pozitivní film. Film je fólie, která se později použije při nasvěcování síta.
  3. krok je příprava síta. Na síto se po jeho celé ploše natáhne speciální emulze. Na takto připravené síto se umístí film s grafikou. Síto se nasvítí speciálními lampami a po nasvícení se vloží do vaničky, kde se odstraní veškerá emulze. Tam, kde byl umístěn film, zůstane síto průchodné. Ostatně místa na site jsou zaplněny. Takto připravené síto se ještě vysuší.
  4. krok je použití síta. Síto se umístí na rotační zařízení. Rotační zařízení je stroj kde je možné umístit více sít najednou do kruhu. Tato konstrukce umožňuje umístit 6 a více různých sít, kde na každém z nich může být část grafického motivu v jiné barvě. Tato forma tisku se jmenuje také jako rotační sítotisk.
  5. krok je tisk na materiál s použitím rotačního stroje. Pod síto se umístí například triko. Barva se nalije po celé šířce síta. Síto se přitlačí na materiál a stěrkou se protlačí přes síto barva. Barva se během tisku na site dolévá a výtisky se nechávají volně vyschnout.

    Pokud tiskneme na rotačním stroji všechny barvy jedna za druhou jsou nanášeny postupným otáčením a přikládáním síta na materiál. Přesné nastavení stroje umožňuje, že se grafika postupně vyskládá s přesností na milimetry. Mezi otočením je vždy sušení.

Autor článku:

Jaroslav Ichnacak

Obchodní ředitel

Jaro je energický a velmi pracovitý člověk s velkým srdcem. Svůj obchodný potenciál a dlouholeté zkušenosti z call centra využívá v našem tímu od roku 2017. Popři práci sa věnuje herectví a svou schopností získat si lidi ocenuje mnoho klientů. Umí se domluvit anglicky a polsky.

Vytvořit rychlou poptávku